Wednesday, 9 October 2013
Keho ja henki, havainnollistus.
Havainnollistus
Tein parit pikaiset infografiikkaluonnokset siitä miten minä tuppaan näkemään tämän maailmat ja muut, ja niiden suhteet keskenään.
And remember. Our world, to some, is an otherworld. It's all about the point of view! :D
Friday, 4 October 2013
Mennyt ja nykyisyys
Luin aikaisempia tekstejäni täällä blogissa ja suoraan sanoen irvistin ja värähdin sille ällöttävälle ylitsevuotavalle "loogisuuden" palvonnalle. Leimasin aivan kaiken lähes suoraan humpuukiksi vaikka en sitä suoraan tekstissäni myönnäkään. Tekee pahaa huomata miten helvetin epäkunnioittavasti loppujen lopuksi kohtelin näitä henkisiä esi-isiäni tuona ajanjaksona ja miten epävarma oikeasti olin itsestäni vaikka esitinkin tietyt asiat ja ajatuskaavat kiinteinä totuuksina. Juuri se "Humpuukia!" - "...Mutta entä jos ei olekaan?" - "HÖPÖHÖPÖ, HILJAA SIINÄ"-vaihe. Jumalille kiitos se on ohi.
Olen siis kehittynyt/muuttunut jo tässäkin ajassa melkoisesti, se rauhoittaa.
Olen siis kehittynyt/muuttunut jo tässäkin ajassa melkoisesti, se rauhoittaa.
From the mists of the otherworld
Olen viime aikoina pohtinut yhteyttäni tuonpuoleiseen melko ahkerasti, kuten monet ovat ehkä huomanneet. Käsitykseni siitä ovat selkeytyneet huomattavasti. Ajattelin tiivistää tähän pikaisesti tämänhetkisen kokemukseni pohjan niin selkeästi kuin mahdollista.
Selkeät ajatukset ja mielikuvat jotka ennen tulkitsin alitajuntani oikuiksi, eivät ole sitä. Henkimaailman viestit (paremman ja vähemmän new agen sanan puutteessa) on toki äärimmäisen helppo tulkita sellaisiksi, koska haaveilen muutenkin paljon ja nämä viestit käyttävät kanavanaan nimenomaan mieltäni. Vanha ajattelutapani oli kuin olisin käsittänyt Skypeen saamani viestit Skypen bugeina sen sijaan että ne olisivat oikeasti ystävieni kirjoittamia, ja että videopuhelut olisivat olleet jotain satunnaisia nauhoitteita muistoistani sen sijaan että joku jossain kaukana haluaisi ottaa minuun yhteyttä juuri nyt.
Tavallisen päiväunelmoinnin ja henkikontaktien välillä on vissi ero, jonka olen nyt oppinut tunnistamaan paremmin. Usein kontakti tapahtuu odottamatta, tietyn hyvin vaikeasti kuvailtavan tunteen saattelemana. Ikään kuin säpsähtäisin hieman kun joku astuu odottamatta huoneeseeni, säpsähdän sitä että joku astuu odottamatta ajatustilaani. Toki hiljaiset visiitit eivät ole niin odottamattomia, mutta kun joku esimerkiksi puhuu, en tietenkään voi etukäteen tietää mitä he aikovat sanoa - minkä vuoksi erityisesti ei-niin-tuttujen henkien kanssa kommunikointi voi olla raskastakin. Tai ilmiö jota kutsun "henkiseksi taskupuheluksi", eli se, kun kuulen yhtäkkiä pätkiä sieltä täältä joidenkin keskusteluista ilman että se on varsinainen tarkoitus. Olen aina ollut aikamoinen haaveilija, joten olen tottunut hyvinkin eläviin mielikuviin - vasta viime aikoina olen alkanut ymmärtää miten erilaisia jotkut niistä todella ovat. Unelmointi on minulle niin iso itsestäänselvyys, että olen pistänyt joitain asioita sen piikkiin sen kummempia miettimättä.
Henki voi viestiä hyvin rajoitetusti ns. "puhtaasti ja suoraan". Itse asiassa ei juuri lainkaan. Oma psyykkeeni ja ajatusmaailma johon olen kasvanut, on aina filtterinä näissä kontakteissa (taskupuheluiden kohdalla tätä tosin pitää vielä miettiä, niissä on aina oma outo tunnelmansa). Kun joku kertoo minulle, tai kommunikoi jonkun muun kanssa kehoni välityksellä - erityisesti jälkimmäisessä tilanteessa - kehoni ja mieleni vaikuttaa toki asioiden ilmaisuun. Esimerkiksi Flann saattaa toisinaan kuulostaa hyvinkin tyyneltä kertoessaan vaikkapa läpi käymistään taisteluista ja traumoista koska MINULLA ei voi tietenkään olla aavistustakaan miltä tietyt asiat tuntuvat. Hänen mielessään varmasti myllertää noin sata eri ajatusta ja tunnetta, mutta niitä ei voi tuoda esille tässä suhteessa vajavaisen ilmaisun takia. Sen sijaan hän osaa esimerkiksi piirtää ja käyttää facebookia tässä kehossa oikein mainiosti, ja osaa kuvailla tasan tarkkaan miltä päärynämehujää maistuu - kesältä.
Ehkä tästä johtuen mielikuvitukseni ja samaistumiskykyni ovatkin harjaantuneet entisestään. Voin ainakin jollain tasolla kuvitella, miltä tuntuu kun pää lyödään hartioilta, mutta en sattuneista syistä kovin mielelläni tee sitä.
Samoin kuin Flann ei osaa kertoa kotopuolen kokemuksistaan täydellisesti ollessaan tässä kehossa, minäkään en voi mennä hänen kotiinsa kertomaan mitä on olla auton kyydissä moottoritiellä sadankahdenkympin tuntivauhdissa. Vaikka tietäisinkin teoriassa, en juuri tuon saman ilmaisullisen muurin takia osaisi kertoa siitä kunnolla, vaan olisin yksinkertaisesti helvetin paska opettaja joka ei saa pointtiaan läpi niin millään. Ajan myötä yhteinen kieli toki kehittyy, mutta siihen tulee todennäköisesti kulumaan helvetillisen pitkä aika.
Toisinaan minua ottaa päähän tämä kommunikoinnin epäsuoruus ja rikkonaisuus. Tuntuu että haluaisin jotenkin aistia nämä asiat konkreettisemmin. Se on todennäköisesti mahdollista, mutta ainakin omalla kohdallani on hyväksyttävä se että se tulee vaatimaan järkyttävän määrän aikaa ja työtä. Enkä oikein uskalla aina myöntää tätä minkä koen olevan "kokemuksen puutetta", mikä tosiasiassa on aivan normaalia kehitystä. Asetan riman liian korkealle (kuten minulla on tapana) ja siitäkin johtuen häpeilen hieman, en ole niin varma omista kyvyistäni ja taipumuksistani, enkä täten uskalla puhua näistä asioista kamalan paljon. En vain yksinkertaisesti ole tarpeeksi itsevarma tämän asian tiimoilta "tullakseni ulos luutakomerosta". Minulla ei vielä ole siihen vaadittavaa selkeää ajatuskaavaa ja kykyä viestiä siitä ja toteuttaa sitä haluamallani tavalla, mutta uskon että se kyllä tulee ajan myötä. En vain ole kovinkaan kärsivällinen.
Friday, 27 September 2013
Valo
Kävin tuossa viikon alussa koulukuraattorin juttusilla puhumassa siitä että voimat eivät oikein riitä koulunkäyntiin. Juuri tapaamista ennen aloin jotenkin automaattisesti etsiä kännykkäni selaimella tietoa Lughista, kertailemaan jo hieman muistista hälventynyttä infoa. Tiedättekö, se oli taas niitä hetkiä jotka vain yksinkertaisesti erottaa normaalista päiväunelmoinnista. Se tietty perstuntuma. No, siinä aikani lueskelin kunnes kuraattori tuli paikalle. Keskustelu sujui yllättävän nasevasti. Lugh-obsessioni sen kuin jatkui. Seuraava tapaaminen samaisen asian tiimoilta olikin sitten ryhmänohjaajani ja opon kanssa, ja siellä turhia jahkailematta ilmoitettiin että olisi parempi jos jäisin sairaslomalle ja hoitaisin itseni kuntoon. Tuli kumma kyllä helpottunut olo.
Ja vieläkin lukea porskutan herrasta minkä vain ehdin ja väsyneillä silmilläni jaksan. En tiedä, viime aikoina tuo yhteys on taas tuntunut entistä vahvempana. Vaikka en ole ollut koulussa, olen jaksanut piirtää paljon, ja olo on ollut paljon parempi.
Ennen kuraattorin tapaamista oli päässyt sattumaan pieni retkahdus viiltelyn suhteen, mutta sen jälkeen ei yhtäkään. Voisin panna perseeni pantiksi että tässä on jollain näppinsä pelissä, sanokaa hulluksi tai älkää.
Viime aikoina ajatusmaailmani on ylipäätään selkeytynyt aika paljon. Olen saanut definoitua ja järjesteltyä tiettyjä ajatuskulkujani ja uskomuksiani paljon paremmin, ja olo tuntuu varmemmalta vaikka olenkin edelleen hieman ärtynyt siitä että en tiedä tarpeeksi. Mutta nyt se on kanavoitunut rajuun uteliaisuuteen ja luovuuteen jatkuvan itse-epäilyn sijaan.
Otan tämän nyt raa'asti merkkinä pitää pieni hengähdystauko ja hoitaa päänsisäiset kuviot kuntoon ennen kuin alan miettiä ulkoisia. Sisäinen maailma heijastuu ulos - jos se on kaaoksessa, ulkoinenkin tulee olemaan. Toki se toimii toisinkin päin mutta melkoisella viiveellä.
Tuntuu että haluaisin matkustaa, oppia uutta sekä itsestäni että muista, piirtää, unelmoida, oppia jonkin uuden taidon. Tietynlaista hienosäätöä ja tasapainon hakua. Koska en näemmä osaa ottaa koulua rauhallisesti kun stressaan jatkuvasti siitä miten tunnen itseni niin riittämättömäksi. Haluan todistaa itselleni että en todellakaan ole riittämätön, vaikka joskus siltä tuntuukin. Siihen voi mennä hetki, mutta onpahan prosessi potkaistu käyntiin.
Thursday, 19 September 2013
Ongelma joka tulee eteen aina toisinaan
Nämä mielikuvat, nämä ihmiset, ovat aivan liian kokonaisia ollakseen jokin mielenoikku. Liian monimutkaisia. He ovat aivan liian todellisia - ja aivan liian harmittomia - että voisin täysin syvällä sisimmässäni uskoa heidät vain oman mieleni tuotoksiksi. Sanoisin, että oma mieleni täydentää heitä sieltä missä heissä on ajan tuomia aukkoja.
En väitä olevani profeetta. En väitä saavani täydellistä, historiallisesti korrektia tietoa näiltä henkisiltä esi-isiltäni. He eivät muista puoliakaan elämästään maan päällä itsekään. Minä voin auttaa heitä muistuttamalla, tonkimalla pientä nippelitietoa kirjoista. En enempää. He voivat auttaa minua peileinä itseeni ja tukijoina muuten kovin yksinäisellä polulla.
Joskus on vaikeaa hengittää, kun sisällä riitelevät kaksi eri ajatusta.
"Tämä on totta. Tiedän että se on. Se, että he viestivät psyykkeeni välityksellä, eivät tee siitä vähemmän todellista. He eivät vaikeuta elämääni enkä ota heidän sanojaan itsestäänselvinä totuuksina. Se, että he ovat vanhempia, ei varsinaisesti tarkoita että he olisivat jotenkin viisaampia ja parempia ja ansaitsisivat vallata minun oman järkeni ja tapani ajatella."
"Entä jos olen vain suuruudenhullu feikkaaja. Yksinäinen pikkutyttö mielikuvitusystävineen."
Tuomitsen itseni joskus hyvinkin rankasti tässä aiheessa - ja tuomitsen samalla myös nämä mainitsemani henget. Se ei varsinaisesti miellytä heitä, varsinkaan räiskyvimpiä persoonia. En halua olla tuomitseva, mutta olen ikävä kyllä kasvanut tähän "Ei tuollaisia höpöhöpöjuttuja ole olemassa"-maailmaan. Päässä kaikuu pieni vastalause "Mutta tämä on erilaista. En väitä että olen niin kuin joku ennustajaeukko elokuvissa. Tämä on totta".
Artikkeli aihetta sivuten/aiheeseen liittyen CR FAQ-sivulla jonka kanssa olen täysin samoilla linjoilla:
Ja tuosta kun scrollaa alaspäin niin löytyy jatkokysymys samaisesta aiheesta.
Tuesday, 27 August 2013
Muutosta, muutosta
Tuollaista tuli lueskeltua aamuyöhön asti eilen. Varsinainen kultakaivos kirjaksi! :) Sain otettua viitisen sivua muistiinpanoja yhden illan aikana ja olen harvinaisen tyytyväinen. Inspiroivaa luettavaa tämän sivuston lisäksi: The CR FAQ. Olen ollut tässä viime päivinä vielä entistäkin intohimoisempi aiheen suhteen jostain tuntemattomasta syystä. Kaipa stressi on osasyynä siihen miksi tukeudun tähän taas niin paljon. En pistä pahakseni, lukeminen toimii paremmin kuin yksikään masennuslääke. ;)
Tänään alkaisi muuttourakka uuteen kämppään. Tulee olemaan aikamoinen urakka roudata kaikki tavarat sinne kolmanteen kerrokseen kierreportaiden kautta ilman hissiä, varsinkin kun flunssakin painaa päälle, mutta eiköhän tuosta selvitä. Motivaationa toimii se että vaikka kämppä itse ei olekaan ihan priimakunnossa, niin se on sentään mahtavalla paikalla! Luonnonsuojelualueen ja rannan vieressä, ja viidensadan metrin päässä lähimmästä kaupasta ja jousiammuntapaikasta. Täydellistä.
Mielialat ovat heitelleet aika rankasti taas, mutta tuntuu että vaikka tuo syömishäiriö ja muu oireileekin taas, niin alkaa olla kaikenkaikkiaan hieman tasaisempi olo. Kyllä tämä tästä kunhan saa nuo pääasialliset stressin aiheet pois alta, ainakin luulisin.
On ikävä porkkanahiuksia, vaikka niitä olikin hanurista pitää yllä. :< On jotenkin niin tujakka pigmentti omassa päässä että kuluu kaikki väri hiton nopeasti pois. Ketuttaa että on omasta takaa paljon punapigmenttiä mutta hiukset ei silti voi olla rehellisesti punaiset vaan jotkut epämääräisen ruskeat. Pikkukeltin hiuskriisi.
Tuesday, 13 August 2013
Nopean muutoksen aikaa
Kuten tässä blogissakin näkyy, ajattelin tuossa aivan hetki sitten hyvinkin rationaalisesti ja psyykepohjaisesti, jopa kylmästi tietyssä mielessä. Vähemmästäkin masentuu (kyllä, sitäkin on ollut ilmassa). Varoitan, seuraava teksti tulee todennäköisesti olemaan vaikealukuista, varsinkin loppua kohden, jos itseäni yhtään tunnen.
Tiedättekö sen new age-höpötyksen täydellisestä tasapainosta ja plaaplaa? En usko sen olevan mahdollista - en sillä tavalla kuin se usein ällöttävän kliseisesti kuvataan. Ainakin minä tarvitsen näitä vaihteluja ja ailahteluja. Muutos on osa elämää. Kun on tarpeeksi kauan ottanut järkiperäisen kannan asioihin, ja ollut ankeassa mielentilassa, tuntuu että pyörä pyörähtää sen jälkeen automaattisesti taas hieman henkisempään ja hyväntuulisempaan suuntaan. En sano, että rationaalisuus ja masentuneisuus tai henkisyys ja hyväntuulisuus ovat ehdottomasti sidottuja toisiinsa, kunhan kerron omasta tilanteestani tällä hetkellä. Tuntuu, että kaikki rullaa radallaan juuri sen takia, että käyn näitä muutoksia ja ailahteluja läpi ja tiedostan ne. Liike jatkuu, tietyllä tapaa. Alamäestä saa vauhtia ylämäkiin.
En kuitenkaan oikein osaa enää hahmottaa tätä maailmaa sillä tavalla kuin aiemmin, eli tiettyjen polariteettien välisinä jännitteinä. En enää näe maskuliinista ja feminiinistä, yötä ja päivää, tai muuta sellaista mitenkään vastakohtina tai toisistaan erillisinä ilmiöinä. Ne tukevat toinen toistaan, sitä tiettyä jatkuvaa kehää ja kiertoa jonka koen hyvin pyhänä. Syntymästä kasvuun ja kuolemaan, ahdistuksesta rauhoittumiseen ja iloon, sateesta tyyneen ja aurinkoon, aamusta päivään ja yöhön, erosta ikävään ja jälleennäkemiseen, keväästä kesään, syksyyn ja talveen... Kaikki kiertää kehää ja toimii yhtenä limittäin asettuneena kokonaisuutena. Monia sisäkkäisiä ja limittäisiä ympyröitä, jos tämän muodoiksi haluaa pukea. Kaikki niihin liittyvät asiat toimivat nimenomaan kokonaisuuksina (ei ole kuolemaa ilman elämää, ei yötä ilman päivää, valoa ilman varjoa, ahdistusta ilman iloa, myrskyä ilman tyyntä jne), ja niitä on yksittäisinä ilmiöinä täten turha palvoa. Arvostaa, toki, ja pitää, mutta se että nykyisin vain elämä on arvostettua ja kuolema pelättyä, ja että valo ja ilo tuntuvat olevan kaikkien huulilla mutta ihmiset pitävät varjoa ja ahdistusta jotenkin luonnottomina ja yksinomaan synkkinä ja pahoina asioina, on mielestäni väärin.
Jumalat puolestaan tukevat tätä "kehäverkostoa" sen ulkopuolelta. He eivät luo tai tuhoa kehiä (eivät yksin, siihen tarvitaan aina myös yksilön ja monen muun tekijän valmius), mutta pitävät niitä yllä. Pyörittävät näitä universaaleja pyöriä uskomattomalla voimalla, taidolla ja tasapainolla. Asiat muuttuvat ja heilahtelevat, mutta niin on tarkoituskin. Niin asiat yksinkertaisesti toimivat. Miten he taas ovat yhteydessä meihin? Eivät muuttaen pyörien suuntaa, vaan ohjastaen meitä oikeaan suuntaan. Ja tässä taas yksi kierto lisää, antamisen ja vastaanottamisen kierto.
Entä mitä voi kuolevainen uskomattoman voimalliselle ylläpitäjävoimalle antaa? Uskonsa, luottamuksensa, siinä muodossa että kulkee polkuaan siihen suuntaan mihin vaisto vie ja He johdattavat - ei sokeasti, ei. Sokeasti jonkun johdatettavana kulkiessaan nämä elämänkehät menettävät merkityksensä, ainakin minun mielestäni. Jos niihin ei kiinnitä huomiota ja niitä ei arvosta, ne menettävät merkityksensä.
Henkimaailma on todella läsnä, vaikka ihminen näkeekin sen psyykkeensä ja aivojensa inhimillisen "suodattimen" läpi. En itse asiassa oikein enää osaa uskoa, että auroja (että vihaan tuota sanaa), henkiä tai muuta sellaista voi varsinaisesti nähdä silmillään, vaan kokea hyvin selkeinä mielikuvina ja tunnelatauksina.
Se, että tämä ei toimi niin kuin fantasiakirjoissa kuvataan, ei tee tästä maailmasta yhtään sen vähempää paikkaa. Rajujen tärinätranssinäkyjen sijaan saan lähes jatkuvaa mielikuvavirtaa, ja jokseenkin epämääräisiä tunteita ja tunnelmia tietyissä paikoissa tai tiettyjen ihmisten lähellä. Olen kysellyt muutamalta ystävältäni, ja muutenkin todennut, että en todellakaan ole ainoa joka näitä mielikuvia saa - joskus saamme jopa tismalleen samoja mielikuvia. Uskon, että moni muukin huomaisi sen jos puhuisi "henkimaailman hömpötyksistä" yhtä avoimesti.
Pointti lienee siinä, että opin tulkitsemaan sitä, ja miettimään mikä on oman mielikuvitukseni tuotetta ja sen jatkoa, reaktiotani fyysiseen maailmaan, ja mikä taas on reaktioni henkimaailmaan. Tämä taito on hiljaksiin hioutunut vuosien varrella jo melko hyviin mittoihin, mutta joskus toki tulee niitä kausia kun kuittaan kaiken mielikuvitukseni tuotoksiksi.
Sunday, 11 August 2013
Lugh
Ajattelin kirjoittaa jotain pientä tajunnanvirtatekstiä Lughista, näin sopivasti tähän aikaan vuodesta. En muista paljoakaan myyteistä ihan kirjaimellisesti, koska olen pirun huono painamaan tekstiä mieleeni pitkäksi aikaa. Mutta kuitenkin.
Voimakastahtoinen ja -tunteinen inspiraation liekki tulee näin ensimmäisenä kuvailuna mieleen. Ruumiillistuma siitä palosta, joka tulee kun tahtoo luoda jotain, tehdä käsillään. Se kipunointi sormenpäissä.
Auringon lämpö ja toisaalta tulen polttavuus. Kiillotetun pronssin hehku.
Lughin kerrotaan olevan hyvin kaikkitietävä ja -taitava, kirjaimellisesti tässä tapauksessa. Kun hän kysyi jumalilta, tarvitsivatko he soturia, bardia, nahkuria, räätäliä, seppää, taiteilijaa tai minkään muun alan ammattilaista, nämä vastasivat että heillä oli jo kaikki ja häntä ei tarvittaisi - mutta kun Lugh kysyi, oliko heillä ketään jolla oli hallussaan nämä kaikki taidot, portit avautuivat hyvinkin pian.
Tietotaito ja halu käyttää sitä. Ylpeys taidoistaan, ylpeys siitä kuka hän on. Näin minä Lughin tiivistäisin.
Muutama kuva jotka sopivat herraan ja/tai siihen fiilikseen joita hän minussa herättää:
Tyyni
Lueskelin äsken hieman, ja inspiroiduin oikein tosissani. Kirjoitin muutaman sivun päiväkirjaani, tietynlaisen "rauhoittavan kirjeen itselleni". Käytännössä tekstimuotoinen maadoittuminen, sanoisin. Tuntuu hyvältä.
Tavallaan tämä teksti on lähes liiankin henkilökohtainen julkaistavaksi, mutta toisaalta tuntuu jotenkin hyvältä saada se ulos, varsinkin tuon pitkän kylmän loogisen ajattelun kauden jälkeen. On taas aika tuntea.
Kirjoittelin, vaikkakin englanniksi, niin tähän suuntaan:
"Minun ei tarvitse tuntea häpeää siitä, että en tunne kuuluvani tänne. Vaikka rakkaani onkin sydänjuuriaan myöten suomalainen, minun ei tarvitse sitä yrittää olla. Joskus omena putoaa kauas puusta, varsinkin kun jälleensyntymä puuttuu peliin. Vaikka uskon, että monissa tapauksissa synnymme uudelleen vanhaan sukulinjaamme, tai matkaamme tuolle puolen esi-isiemme luokse - joskus niin ei käy. Tuonpuoleisesta palataan usein hyvinkin muuttuneena - jopa aivan toisena ihmisenä tai olentona. Siitä pienestä "väliajasta" kuoleman ja syntymän välillä ei selviä muuttumatta. Ja joskus synnymme uudelleen aivan toiseen aikaan tai paikkaan - ja usein aivan syystä.
Vaikka jumalani eivät ehkä olekaan tämän maan herroja, heitä ei suinkaan ole unohdettu, eivätkä he ole voimattomia. Ja vaikka aiemmin tuntemani haltiat eivät täällä luonnostaan asukaan, he seuraavat usein niitä jotka heidät muistavat. Sillä uskossa, muistossa ja tuttuudessa on uskomatonta voimaa. Kun heidän nimensä mainitaan tarpeeksi usein, ja kun tarinoita heistä kerrotaan täälläkin, läheisessä samankaltaisten ihmisten yhteisössä, uskon että he voimistuvat entisestään.
Vaikka joskus tuntuukin, että olen koditon vaeltaja, asia ei missään nimessä ole niin. Sydämeni lepää aina alkukodissani, ja kehoni tässä kodissa - minulla on kaksi kotia joita rakastan, ja joista olen kiitollinen.
Minun on täysin hyväksyttävää - ja hyväkin - säilyttää omat vanhat sydämeeni iskostetut perinteet ja uskomukset. Minun on hyvä kunnioittaa sitä polkua, jota olen kulkenut jo pitkään, vaikkakin eri muodoissa - rehellisyyden, vieraanvaraisuuden ja ystävällisyyden polkua. Sillä nuo ominaisuudet ovat universaali kieli, jota ymmärretään kyllä, olin missä hyvänsä. Voi olla että moinen avomielisyys tekee minut haavoittuvaiseksi - mutta en kumarra kipua. Koska sekä nahkani että henkeni ovat karaistuneet sekä tämän että toisen maailman tuulissa.
Tulen tosiaan kulkemaan tätä polkua pitkään. Puolustamaan rakastamaani bardin terävällä kielellä, ja soturin yhtä terävällä terällä. Pitämään huolta rakkaimmistani, itsestäni ja tulevista lapsistani käsityöläisen kärsivällisin mielin ja osaavin käsin. Kunnioittamaan ja rakastamaan Jumalia maatyöläisen tarpeella ja rakkaudella, vanhan druidin viisaudella ja sepän punahehkuisella intohimolla. Tulen kulkemaan tällä maankamaralla pehmein askelin, kuin lapsi tai hennon hento haltia.
Kohtaan elämäni ylä- ja alamäet niin kuin vain minä pystyn, enkä kadota tätä polkua näköpiiristäni. En kadota itseäni."
Henki tosiaan puhuu psyykkeen kautta. Sen olen tässä todennut. Olen tullut varmemmaksi itsestäni ja uskomuksistani. Vaikka ne ovat aina taustalla olleetkin, nyt sain jotenkin annettua itselleni luvan olla oma itseni ja uskoa mihin uskon vaikka tietoni eivät täydelliset olekaan. Legendat ja nimet valahtavat herkästi päästäni, mutta uskon että ne tulevat juurtumaan sinne paremmin käytännön kautta. Nyt siis sitä käytäntöä rakentamaan, jokavuotisia perinteitä ihan vain itselleni, vaikka muut eivät niihin yhtyisikään.
Dagda, Morrigan, Lugh ja kaikki te joiden nimet vain etäisinä merkityksinä mielessäni kaikuvat - tämä on paitsi itselleni, myös teille.
Thursday, 25 July 2013
Mending the Bond
Tämä teksti liittyy tavallaan edelliseen, sekä siihen identiteettitekstiini.
Minulla oli ennen ongelma sen kanssa, että en halunnut käsittää näiden asioiden psykologista puolta. Suljin silmäni siltä. Aivan kuin jokin, mikä on lähtöisin meistä itsestämme olisi jotenkin vähemmän aitoa ja kunnioitettavaa kuin se joka tulee "ulkopuolelta". Se oli sitä aikaa kun olin vielä pahasti kiinni äärettömän mystiikanjanoisessa pikkunoitaminässäni. En jotenkin osannut raapaista pintaa syvemmälle. Jutun juju lienee juuri siinä, että ei oikeastaan ole selkeää rajaa sisäisen ja ulkoisen välillä. Henki puhuu nimenomaan psyykkeen kautta - ilman sitä se ei ole kokonainen, aivan kuten toisinkin päin. Pelkäsin, kuten monet muutkin teininoidat, sitä tiettyä lihallisuutta. Korostin kehon ja mielen ja hengen erillistä olemassaoloa enkä niiden välisiä siteitä.
Ajattelen edelleen Flannia ja muita omasta "ydinpersoonastani" erillisinä, kokonaisina persoonina. Heillä on omat luonteensa ja elämänsä, he ovat kokonaisia ja rakastamisen arvoisia. Ainoa asia mikä oikeastaan erottaa tämän klassisesta dissosiatiivisesta identiteettihäiriöstä on se, että me kommunikoimme keskenämme hyvinkin tiuhaan tahtiin - ja heillä on elämää minun kehoni ulkopuolellakin. Tiedostan, että he ovat oman alitajuntani tuotosta eivätkä niinkään henkisiä ilmiöitä... Mistä pääsemmekin kysymykseen: Voimmeko varmuudella tietää, miten henkimaailma sitten loppujen lopuksi ilmaisee itseään? Onko se aina tosiaan tuo klassisen suora kontakti? Jotkut pystyvät näkemään ja heidät leimataan hulluiksi jne? Entä jos nämä näkijät tosiaan ovatkin "hulluja", psyykkeensä orjia? Tekeekö se heidän sanoistaan, näyistään ja ajatuksistaan vähemmän tosia? Vähemmän pyhiä ja henkisiä? Ovatko he sittenkin yhtäkkiä jotenkin epäpuhtaita, kun heidän metodinsa poikkeavat niistä joita fantasiakirjallisuudessa kuvataan? Ihminen on aina psyykkeensä orja. Näkee asiat aivoillaan. Niin se nyt vaan toimii. Ajatus siitä, että jokin olisi täysin puhtaasti henkistä ja ulkopuolista ja oma psyyke, sen kunto ja kehitys ei vaikuttaisi asioihin mitenkään, alkaa kuulostaa korvaani hetki hetkeltä absurdimmalta.
"Minä" ja "Muu Maailma" toimivat tauottomassa vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä - "Henki" ja "Psyyke" samoin. Aivan kuin ihmisen ajatusmaailmaa ei voi ymmärtää erottamalla sen kasvuympäristönsä kontekstista, ei henkeäkään voi ymmärtää ilman psyykettä.
Miten sitten haluaisin muiden reagoivan näihin rakkaisiin ruumiittomiin ystäviini? Omina persooninaan ja samalla kunnioituksella kuin ketä tahansa kohtaan, mutta myös tiedostaen minun psyykkeeni rajat... Koska ei, vaikka he olisivatkin henkiä rautakauden Irlannista, he eivät muista historiallisia yksityiskohtia siltä ajalta tässä kehossa sen enempää kuin minäkään koska tämä nimenomainen pää ei ole siellä ollut painamassa asioita muistiin. Olen kartuttanut tietoni tonkimalla arkeologia-artikkeleita yömyöhällä ja miettimällä pääni puhki. Toivon, että jos joku heistä pölähtää paikalle - joko puhumaan äänelläni tai kirjoittamaan käsilläni - että ihmiset eivät antaisi sen mennä kuuroille korville. Siellä piilee vaikka minkälaista symboliikaa mitä tämä arkiminäni/ydinminäni ei osaa tuoda esille. Kuulette sekä heistä että minusta. Korvat tarkkana.
Wednesday, 24 July 2013
I'm my own guide, my own family, my own fierce little army...
I see dead people.
Ei nyt sentään. Ajattelin kertoa teille ihmisistä, jotka pitkään mielsin jonkin tason henkioppaikseni ja -sukulaisikseni, mutta olen todennut että todennäköisempi (lue: lähes varma) lähde on oma alitajuntani. Jälleen kerran tätä "käännänpä tunteeni sanojen sijaan kuviksi, symboleiksi"-rataa. Se ei toki tee heistä yhtään sen vähemmän tärkeitä tai rakastettavia, tai kokonaisia. Koitan hieman avata tätä sisäistä maailmaani. Kenties epämääräisesti ja katkonaisesti selitettynä, koska he ovat käytännössä osa kokonaista päänsisäistä universumia, sukutarinoineen päivineen, mutta kuitenkin. Haluan vielä huomauttaa, että he eivät elämääni tullessaan olleet läheskään näin kokonaisia - itse asiassa ensin oli vain Flann. Siinä kunnossa että hän ei muistanut edes omaa nimeään. Muutamaa vuotta myöhemmin Conlaodh ilmaantui paikalle, mutta hyvin häilyvänä hänkin. Liian utuisena kosketettavaksi.
Flann: Kuvassa vasemmalla näkyvä tummatukkainen nainen. Voimakas ja jokseenkin maskuliininen, äärimmäisen temperamenttinen, suojeleva. Ennen (kas, kas, juuri pahimpina masennusvuosinani) hän oli äärimmäisen ailahtelevainen ja altis tunnekuohuille. Minun on aina ollut vaikeaa pyytää apua omiin ongelmiini omalla äänelläni, joten setvin asioita symboleiden kautta Flannin äänellä. On vaikeaa sanoa "Minusta tuntuu että käyn sisäistä sotaa" tai "Minulla on ollut kiire - ajatusteni kanssa - ja olen niin väsynyt että haluaisin vain nukkua viikon putkeen" edes läheisimmälle ystävälle. Omalla identiteetillään. Tietyllä tavalla Flann on tässä suhteessa anon-maskini vaikeina aikoina. Kuten myös niinä aikoina kun asiat ovat äärimmäisen hyvin enkä löydä sanoja sille. Flann on kasvanut - kuten minäkin - angstaavasta teinisoturista mielettömäksi susiäidiksi, joka hoitaa vastuunsa vahvalla selkärangalla ja seikkailuasenteella.
Conlaodh: Oikealla näkyvä pörröinen miehenjärkäle. Kylän seppä, Flannin mies. Äärimmäisen lämmin ja rakastava persoona, mutta omaa joitain hyvin työnarkomaanisia piirteitä. Luova, hieman obsessoiva, ymmärtävä (oman hieman hankalan kasvutarinansa vuoksi). Con ilmaantui kuvioihin minun tuntiessani oloni äärimmäisen yksinäiseksi ja rakkaudenkaipuiseksi. Tietyllä tapaa sekä unelmieni mies (Kulta, tiedän että tulet nauramaan tälle tekstille koska sovit itse tähän kuvaukseen täydellisesti - mikä on hyvin pelottavaa) että oma maskuliininen puoleni. En ole oikein koskaan kokenut sopivani kumpaankaan sukupuoleen täydellisesti, vaan olen pikemminkin jotain siltä väliltä. En voi sietää binääristä sukupuolijaoittelua, ja Flannin ja Conin persoonat ja heidän välisensä suhde hämärtää näitä rajoja melko lailla, kuten tämä sisäinen maailmani muutenkin.
Aonghus: Flannin ja Conin esikoispoika, kuvassa keskellä. Ajattelevainen, hiljainen, omituinenkin poika joka näkee maailman hyvin omaperäisellä tavalla mutta omaa myös kyvyn nähdä ihmisten ja asioiden ulkokuoren läpi. Gus syntyi niihin aikoihin kun olin pääsemässä kunnolla yli mielenterveysvaivoistani. Hän kasvoi ihme pyrähdyksissä (usvan tuolla puolen aikahypyt saattavat olla melko mielenkiintoisia, siitä lisää myöhemmin), oppi nopeasti, säilyttää lapsekkaan avoimen tapansa katsoa maailmaa oppimastaan huolimatta. Gus on druidi Fionnin oppilas, ja äärimmäisen kiinnostunut sekä tarustosta että lääkinnästä. Hän haluaa kuulema joskus opettaa itse, olla suunnannäyttäjä. Koen, että hän on sisäinen lapseni joka kuoriutui esiin kaiken masennuksen keskeltä. Kirkassilmäinen, maailmaa ihmetyksellä katsova lapsi joka tahtoo tosin velloa menneessä, unelmissaan ja henkimaailmassa ikuisesti.
Brannagh ja Aoife: Flannin ja Conin taaperoikäiset kaksoistytöt. Identtiset, erottaa ainoastaan siitä että Brannaghilla on pikkuruinen syntymämerkki vasemman leukaperän tienoilla. Varsinaisia kauhukakaroita joilta ei näytä energia loppuvan millään. Unelma-ammattina molemmilla on sama kuin äidillään pienenä (tyyliin "Mä haluun vetää koko maailmaa turpaan!"), mutta ovat hekin omalla tavallaan aikamoisia päivänsäteitä. Kaikessa kaoottisuudessaan toisinaan koomisia, ja rauhoittuessaan ehdottoman optimistisia (joskin Brannagh enemmän kuin Aoife) ja... No, onnellisia. Tiedostavat sen, että asiat ovat hyvin ja osaavat olla kiitollisia pienistäkin asioista. He ehkä edustavat sitä lapsen kaaosta ja riehakkuutta joka Aonghusilta näyttää puuttuvan käytännössä täysin, sitä kaiken kyseenalaistavaa kapinahenkeä joka pistää vanhimmat ja viisaimmatkin druidit ja sotapäälliköt miettimään uudelleen sanojaan, tekojaan ja ajatuksiaan.
Fionn: Kylän vanhin druidi, päällikkö Sé:n neuvonantaja, vanha ystävä - ja nykyisin, monien kommervenkkien kautta myös rakastaja. Hyvin klassinen ja arkkityyppinen vanha druidi, tietynlainen sosiaalinen liima joka pitää kaikki kasassa, auttaja ja opettaja. Kenties hieman kaavoihin kangistunut. Ajan myötä hänestä kuitenkin paljastuu myös ilahduttavan pisteliäs mutta hyväntahtoinen huumorintaju, rauhallinen elämänasenne ja herkkä, rakastava ja auttamishaluinen sydän. Fionn edustaa tietyllä tavalla vanhaa minää - ei sitä masentunutta, vaan oikeasti vanhaa. Kliseisiin takertuvaa ja ehkä hieman hupsahtanutta minää josta ei kuitenkaan voi olla pitämättä.
Sé: Kylän ex-päällikkö, Ánle:n isä ja Flannin ottoisä, Fionnin rakastaja. Äärimmäisen ankara ja tulinen isähahmo, josta kuitenkin tarkalle silmälle paistaa läpi se että hän tekee kaiken tuon suojellakseen läheisiään. Tuomitseva ja äkkipikainen, ja siksi ei loppujen lopuksi järin hyvä johtaja muuten kuin äärimmäisen taktiikkapäänsä johdosta. Kiireinen mies. Muistuttaa hyvin paljon omaa isääni, ja hänessä on paljon niitä piirteitä joita en voi sietää isässä tai itsessäni - ja niitä joihin minulla on kummallinen viha-rakkaussuhde. Hän ei ole kovin henkinen ihminen, vaan enemmänkin jalat maassa-tyyppiä. Erinomainen vastapaino Fionnille siis.
Ánle: Kylän nykyinen päällikkö, Sé:n poika, Flannin veli(puoli), nuoremman druidin, Cianin rakastaja. Ánle on tullut hyvin paljon isäänsä, mutta alkaa hiljakseen löytää omaa polkuaan ja identiteettiään... Vaikka se vaatikin sen, että Flann käytännössä repi hänen (siinä vaiheessa hyvin kieroutuneen) henkensä kappaleiksi ja Ánle joutui kasaamaan itsensä uudelleen murusista. Nykyisin päättäväinen, idealistinen johtaja. Luo hyvää yhteishenkeä ja on omiaan motivoimaan muita ollessaan parhaimmillaan - mutta heikoimmillaan ollessaan hän on hyökkäävä ja äityy jopa kylmän ilkeäksi (varsinainen miespuolinen menkkanarttu). Ánle on todennäköisesti sisäinen ristiriitani, tavallaan sairauteni kuva. Alku, murtuminen, kasvu ja vahvistuminen ristiriitojen ja epäröinnin kautta. Hän joutui ennen toisinaan muiden (enimmäkseen hyvätahtoisen) pilkan kohteeksi pituutensa ja ties minkä muun vuoksi, mutta hän on viime aikoina oppinut kääntämään nämä asiat edukseen vaikka onkin vielä herkkä joillekin asioille.
Cian: Ánlen rakastaja ja neuvonantaja, Fionnin oppilas/nuorempi druidi, yhteisön eloon sopeutunut sota"vanki". Joutui isänsä kuoleman jälkeen aikuistumaan ja ottamaan druidin aseman vanhassa kylässään aivan liian aikaisin, mistä kumpusi pahoja ongelmia. Cianin heimo olikin pitkään sodassa tämän minulle tutumman heimon kanssa, kunnes Fionn otti ohjat käsiinsä. Cian on kasvanut Fionnin ja muiden opissa ja avulla enemmän omaksi itsekseen. Itsevarmaksi, viekkaaksi, leikkisäksi, tuliseksi ja nopeaälyiseksi (ainakin useimmissa asioissa). Painiskelee joskus oman jopa lapsekkaan luonteensa ja asemansa yhteensovittamisen kanssa, ja on alkanut hiljalleen kehittää omaa tapaansa tehdä asiat. Hän on minussa se sisäinen druidi, joka ei mahdu siihen klassisen valkokaapuisen ja pitkäpartaisen druidin kuvaan, mutta on yhtä kaikki rakastettava. "Being silly and looking at the world with child's eyes is the thing that really opens your eyes, girl, not dusty books and boring lectures. Look at the old myths in your own way and find wisdom both in them and yourself. Stay fabulous and have fun while working!"
Tässä he, joihin olen eniten yhteyksissä, näin tiivistettynä.
Tuntuu että palaset alkavat loksahdella paikoilleen, että olen pääsemässä ulos pienestä psyykkeeni kieltämisen usvasta. Tiedättekö, en ole suostunut kuvittelemaan heitä tai identiteettiäni psykologisina ilmiöinä tätä ennen, koska kokemukseni minkäännäköisestä psykologiasta on nimenomaan häiriöpohjaista. Mutta ei kaikki mitä ihmismieli kehittelee, ole häiriö. Flannista ja muista ei ole koskaan koitunut arkielämälleni kovin suurta haittaa, muuten kuin sen saralta että olen kieltänyt heidän olevan lähtöisin omasta alitajunnastani ja täten kieltänyt osia itsestäni.
May the gods give me strength to face the truth of myself and the universe.
No niin!
Nyt on vanhempien (korkeintaan kuukauden vanhojen, kuitenkin) blogitekstien siirto tänne suoritettu, ja olen aivan valmiina lähdössä kohti uusia ajatuksia ja seikkailuja! Päivityksiä saattaa tulla epäsäännöllisesti, koska, no, tämä on taas näitä blogeja. Niitä joita päivitetään perstuntumalta.
Ajatuksia ja ideoita saa toki heittää kommentteihin - olisin itse asiassa niistä enemmän kuin kiitollinen. Kunhan nyt kuitenkin pysytään asiallisuuden rajoissa. Ei ole vaikeaa olla hyvätapainen, oikeasti. Ei vaikka se anonyymi-nappula onkin olemassa. ;)
Alku
Ladies' View, Killarney, 2008
Ja ihan koska Irlanti paikkana liittyy läheisesti suhteeseeni koko maailmankaikkeuteen, ajattelin kertoa hieman tämän obsessioni alkuvaiheista. Joskus lukioaikoinani päädyin lukemaan muutamia randomeja kirjoja paikkaan liittyen. Ei todellakaan mistään nuortenhyllystä, mutta tuntui että kyseiset teokset vain eksyivät käsiini jotenkin, ja tuntui kuin olisin tullut kotiin. En silloin tohtinut viettää paljon aikaa kirjastossa, koska kärsin vakavasta paniikkihäiriöstä (/paranoiasta, tiedä häntä). En juurikaan uskaltanut liikkua ulos kotoa koska pulssini ja hengitykseni reagoivat voimakkaisiin ääniin ja ennalta-arvaamattomiin tilanteisiin saman tien. En pystynyt nukkumaan omassa sängyssäni, koska tuntui että en voinut hengittää siellä, vanhempieni huoneiden välissä. Sitä tunnetta on helvetin vaikea kuvata sanoin, ja en usko että kukaan muu kuin itse sen kokenut voi sitä täysin ymmärtää. Viikkoja selvisin muutamien tuntien yöunilla per yö, en juurikaan syönyt myrkyn ja ties minkä pelossa. Mutta pyysin aina isää tuomaan kirjastosta jatkoa tuohon kirjasarjaan. Lukeminen rauhoitti. Eivät Harry Potterit ja muut sen ajan ehdottomat suosikkini, vaan jostain syystä juuri nuo pölyiset, hankalalukuiset, vanhat teokset joissa kerrottiin Irlannin kauniista, kumpuilevista maisemista ja rantojen julmista kuohuista. Tuntui että tuon silloin vielä minulle tuntemattoman kodin aamu-usvassa uskalsin vihdoin nukahtaa pelkäämättä että en enää avaisi silmiäni. Aloin hiljakseen tutustua maan kulttuuriin laajemmin, musiikista mytologiaan ja niin edelleen. Huomasin, että en enää saanut paniikkikohtauksia niin kauan kun kuulin ne jollain omituisella tavalla tutut viulut korvissani. Vanhempani kai huomasivat tämän muutoksen, ja lentoliput varattiin melko pian sen jälkeen kun olin päässyt pahimmasta ahdistuksestani yli. En ollut koskaan aiemmin itkenyt lentokoneessa. Mutta tällä kertaa, paluumatkalla, itkin koko lennon ajan kuin pieni lapsi. En halunnut jättää paikkaa jota olin alkanut ajatella kotinani, turvallisena ja rauhoittavana kuin äidin syliä. Ehkä vaistosin mitä oli tulossa. Isä nimittäin ilmoitti avioerosta kertomalla tylysti että hänellä on raskaana oleva nainen odottamassa Thaimaassa PÄIVÄN sen jälkeen kun palasimme Irlannista.
Castledermot, 2008
Maailma Niina-linssien läpi
Näen maailman aika vinkeästi. Uskon sen kokonaisuutena toimivan niin, että koko universumilla on tavallaan yhteinen energianlähde - tai universumi itse on se energianlähde, niinkutsuttu "maailmansielu". Se mikä pistää sikiön sydämen sykähtämään ensi kerran, se mikä saa aivot vapauttamaan niitä kemikaaleja joita se vapauttaa. Vastaus kysymykseen "miksi?", tietyllä tapaa.
Jumalat puolestaan näen tämän primitiivisen ja määrittelemättömän alkuvoiman tulkkeina. Ihmiset käsittävät vaikeat, hyvin abstraktit asiat symboleiden kautta. Se, että näen jumalat symboleina ei kuitenkaan suinkaan tarkoita sitä että he olisivat minulle yhtään sen vähemmän epätodellisia tai tärkeitä. He ovat tuon alkuvoiman ruumiillistumia. Jokainen meistä kommunikoi helpommin tietynlaisten arkkityyppien kanssa kuin muiden - usein se on sukutaustainenkin kokemus, sukupolvien muistin tulosta. Lyhyesti, uskon siis tietyllä tapaa että jumalat ovat ihmisen - eivät yksittäisten ihmisten vaan ihmisryhmien - luomia ja muovaamia. Meissä on kaikissa hippunen luomisvoimaa ja sisäistä taiteilijaa, ja se on minulle äärimmäisen pyhä asia.
Minä "tulen parhaiten toimeen" Irlantilaisen ja pohjoismaisen mytologian hahmojen ja symboliikan kanssa. Ne ovat sopivan mutkikasta ja metsäntuoksuista temmellyskenttää tälle vinkeälle pikku päälleni. Ajattelen enemmän symboleina, ääninä ja kuvina kuin sanoina (itse asiassa ajatukseni eivät ole sanojen muodossa koskaan ennen kuin sanon ne ääneen tai kirjoitan ne ylös, minkä vuoksi olen sanallisen ilmaisuni kanssa hieman hidas ja kömpelö), ja symboliikkaahan kelttien ja viikinkien mytologiasta ei tunnetusti puutu. Tokihan sitä on muuallakin, mutta jotenkin nuo kaksi jotenkin resonoivat oman sointuni kanssa hyvin.
Olen myös niitä ihmisiä joita ärsyttää suunnattomasti se, että vanhojen jumalten persoonat unohdetaan usein, että heidät vääristetään täysin alkuperäisistä hahmoistaan tunnistamattomiksi ja irrotetaan kontekstista. Toisaalta kontekstista irroittaminen käy järkeen, sillä ajat muuttuvat - ja jumalat niiden mukana, sanon minä! - mutta se, että unohdamme heidän keskeisensä suhteensa sekä toisiinsa että "synnyinmaahansa" ja alkuperäänsä. Esimerkkinä otettakoon esille vaikkapa se, miten Morrigan nähdään usein nykywiccojen piirissä jopa lempeän äidillisenä hahmona. Kenties, koska nykyisin seksuaalisuus ja väkivalta ovat vielä yllättävänkin negatiivisessa valossa esitettyjä ja kuiskaten puhuttuja asioita mediasta huolimatta. Itse olen nähnyt Morriganin aina äärimmäisen dramaattisena ja jopa impulsiivisena, ankarana ja joskus jopa kierona opettajamaisenakin hahmona jolta ei libidoa puutu. Teatraalinen ja sen takia niin kovin kiehtova korppirouva. Täydellisen epätäydellinen. Kun ajattelen häntä, mieleeni nousevat ensimmäisinä hiili, savu, liha, kipu, suola ja kylmyys. Kuulostaako synkältä? Olen aina pitänyt siitä miltä hiili tuntuu käsissäni. Savu on tulen merkki. Tuli toki repii alas, mutta joskus asioita on revittävä alas jotta ne kasvavat takaisin entistä komeampina - kuten psyykkeelleni on käynyt. Liha on kiinteää, selkeästi olemassaolevaa, ravitsevaa. Liha tyydyttää nälän ja sen tietyn primitiivisen himon ja läheisyydenkaipuun. Kipu taas on joskus oikein tarpeellinen potku persuksille, samoin kuin tuli. Suolaa on sekä kyynelissämme että meressä, ja molemmat rauhoittavat minua. Kylmyys tuntuu hyvältä roihun jälkeen - olo on raskas juuri ennen myrskyä, uskomattoman täyteenladattu kun se viimein puhkeaa, ja raukea ja levollinen kun se on ohi. Symboleita. Näen aivan kaiken symboleina.
Entä henkilökohtainen uskomusmaailmani tässä "kaikki ovat ainakin jossain määrin oikeassa"-maailmankatsomuksessani? Se onkin vaikeampi kysymys, en ole vielä itsekään siitä ihan perillä, en miettinyt tarpeeksi. Tulen aina kulkemaan Morriganin siipien alla, sen tiedän. Mutta totta puhuen osittain juuri symbolisen ajatteluni takia minun on hyvin vaikeaa konkreettisesti uskoa mihinkään tai kehenkään jota en ole tavannut samalla tavalla kuin Morrigania. Toisaalta minun on myös hyvin vaikeaa olla uskomatta moniin Irlannin muinaisiin taruihin. Tunnen ne luuytimissäni, vaikka nimet ja tarkat tapahtumat valuvatkin hyvin vikkelästi pois hatarasta muististani.
Tästä pääsemmekin siihen aiheeseen joka kaikessa tässä ahdistaa ja askarruttaa minua. Tuntuu että en tiedä tarpeeksi todella uskoakseni. Tunnen itseni jotenkin vajavaiseksi. Kai se on melko useinkin uudelleenrakentajan osa, mutta haluaisin oppia tuntemaan henkisen minäni ja katsomukseni paremmin.
Mitä nimeä kuiskata nuotion heijastumat silmissään lyyra käsissään?
Mitä tehdä vanhoina juhlapyhinä? Tahdon tuntea heidät, joista laulan ja joista sydämeni laulaa jo ilman sanoja - lauloi, ennen kuin opin edes puhumaan. Minulla ei ole sanoja uskolleni, sanoja jotka pysyisivät muistissani. Ei kirjallista perintöä joka olisi poltettu sieluuni jo sen alkuajoista lähtien. Tarvitsen tarinankertojan, en kirjaa. Tuntuu etten muista, en tiedä enkä opi tarpeeksi vaikka niin tahtoisinkin, ja vaikka kuinka yritän. Minun on kuultava ja tehtävä.
Morrigan
Miksi minulla on läheinen suhde juuri Morriganiin? Eikö hän ole nimenomaan sodan ja kuoleman jumalatar? Eikö hänestä ole helkkarin vaikeaa saada otetta nykyaikana ja pohjimmiltaan hyvin rauhanhakuisena persoonana?
Mitäkö olen oppinut tästä yhteydestä?
"If you have a problem, solve it - if you can't, let go. No use dragging your past with you. It's gone."
"You can't be perfect, deal with it. You have the permission for it - enjoy it."
"You don't need to always be gentle and caring. The sea isn't always calm and yet we still love and respect it and have much to be thankful for it."
"You don't need to apologize for everything. You can't avoid mistakes."
"Carry yourself with confidence and honor. You're a force of nature and will always win - you get either a concrete victory or a lesson. Both are just as valuable."
"Learn the difference between the evitable and the inevitable. The difference between giving up and letting go."
Morrigan ei ole yksinomaan sodan ja kuoleman jumalatar, ei missään nimessä. Vanhastaan hänet yhdistettiin myös maahan ja hedelmällisyyteen - luonnonlakeihin kokonaisuudessaan, uskoisin. Häntä ei ole oikeastaan koskaan ennen nykyaikaa palvottu selkeästi yhtenä jumalattarena, häntä itse asiassa missään legendoissa mainita jumalatar-nimikkeen alla. ...Kenties koska Morrigan ei tarvitse jumalatar-titteliä. Itse asiassa monet häntä nykyään seuraavat ja kosketuksensa alle joutuneet (minä mukaanlukien) ovat huomanneet, että hän ei siedä nöyristelyä ja nuoleskelua. Jos hänen eteensä asettuu polvilleen, voi olla varma että hän nykäisee kyseisen räkänokan paidan kauluksista ylös ja käskee näyttämään edes jonkinlaista ylpeyttä ja stabiiliutta.
Nimen eräs mahdollinen käännös "Phantom Queen", ei todennäköisesti viittaa niinkään aaveisiin ja kuolemaan, vaan siihen että hän on niin kovin häilyväinen - Morriganilla on monet kasvot. Hänet kuvataan paitsi monessa eri ihmishahmossa ja eri personifioitumien kokonaisuutena, myös korppina, sutena ja härkänä, tilanteesta riippuen. Vaikka hänellä ei olekaan yhtä selkeää, kiinteää muotoa ja persoonaa, hän pysyy aina vakaana ja varmana asiastaan. Juuri tämä häilyväisyys, ailahtelevaisuus, mukautuvaisuus ja perimmäisten vaistojen sokealta vaikuttava seuraaminen tekee hänestä minun silmissäni selkeimmän ja vahvimman hahmon missään mytologiassa. Hän on pintapuolisesti ailahtelevainen mutta syviltä virtauksiltaan äärimmäisen vakaa - kuin meri. Sanoisin, että Morrigan on enemmänkin vääjäämättömyyden jumalatar kuin kuoleman. Ihmiset eivät voi paeta sotaa ja kuolemaa, eivätkä myöskään elämää ja siihen liittyviä muodonmuutoksia. Mikään ei muutu, paitsi se että kaikki on jatkuvassa muutoksessa. Jokin juuri tässä vääjäämättömyydessä on rauhoittavaa ja luottamusta herättävää. Maailma hoitaa asiansa muutoksista huolimatta. Huonot ajat seuraavat hyviä aikoja - ja toisin päin. Kaikkeus on niin uskomattomassa tasapainossa, että jo se että jollakulla on ongelma, tarkoittaa että siihen on ratkaisu.
"If you have a problem, solve it - if you can't, let go. No use dragging your past with you. It's gone."
"You can't be perfect, deal with it. You have the permission for it - enjoy it."
"You don't need to always be gentle and caring. The sea isn't always calm and yet we still love and respect it and have much to be thankful for it."
"You don't need to apologize for everything. You can't avoid mistakes."
"Carry yourself with confidence and honor. You're a force of nature and will always win - you get either a concrete victory or a lesson. Both are just as valuable."
"Learn the difference between the evitable and the inevitable. The difference between giving up and letting go."
Identiteetti
Tosiaan, olen therian ja otherkin. Olen pitkään ajatellut, että olen ollut edellisissä elämissäni leanan sidhe ja susi, plus kenties muutama muu ihmiselämä heitettynä mukaan. Tästä enemmän myöhemmin, pointti lepää tässä vaiheessa juuri siinä, ajattelenko tätä henkisenä vai psykologisena ilmiönä, ja jos ensimmäisenä - kulkeeko aika sittenkään aivan suorana viivana? Ovatko edelliset elämät loppujen lopuksi sittenkään edellisiä elämiä? Tätä olen tässä muutaman päivän miettinyt ihan juurta jaksaen, therian-/otherkinfoorumia ja omaa päätäni apuna käyttäen.
Homman psykologinen puoli. Ajatellaanpa nyt. Tää alkoi joskus peruskoulussa. Luin perkeleesti Harry Potteria (kuten ehkä muistatkin) ja olin koulukiusattu. Ihmissudet on helvetin hyvä power trip. Tuska ja syyllisyys, raaka voima ja vapaus yhteen nivoutuneina. Kapinahenki, ahdistus ja raivo jota en tapani mukaan osannut pukea sanoiksi vaan symboliksi joka jäi suureksi osaksi identiteettiäni. Kun kasvoin, ihmissusi muuttui hiljakseen sudeksi - kapinahenki laumahengeksi ja haluksi todella kuulua johonkin sydänjuuriaan myöten.
Sidheminä taas... No, taiteilijasielu. Hankalasti määriteltävä, arvaamaton, ailahteleva... Yhtä kaikki voimakas, mutta enemmän manipuloiva. Suorastaan pelottavan vapaa mistään inhimillisistä kahleista, ja helvetin karismaattinen. Tämä on käytännössä vastaisku masennuksen aikaiselle ja jälkeiselle romahtaneelle itsetunnolle.
Susi on se jota olen, sidhe se jona toivon ihmisten näkevän minut - sekä hyvässä että pahassa. Hyvässä: Inspiroiva, ajatuksia herättävä, ehkä hieman hankalatajuinen mutta juuri siksi niin perkeleen kiehtova. Pahassa: Julma pikku paskiainen jolle ei kannata ryttyillä (toisaalta, tähän puoleen yhdistyy edelleen se ihmissusi - brutaali voima).
Törmäsin myös tänään tänään tuolla otherkinfoorumilla erääseen nimenomaan itsensä sidheksi identifioivaan tapaukseen jonka edelliset elämät heittää kronologista häränpersettä - ei aina tiedä voiko aina edes puhua edellisistä elämistä, ja siitä missä järjestyksessä ne on olleet. Olen tuntenut usein samoin kun olen ajatellut tätä henkiselta kantilta. Nyt, murjotaanpa tämä idea ja omat "sidhefiilikseni" samaan rytäkkään. Koska minä todella tunnen olevani näitä kaikkia sisimmässäni - joko olen, tai TULEN OLEMAAN. Saattaa kuulostaa hullulta, mutta omaan päähäni paljon selkeämmältä kuin suora kronologinen, selkeä jälleensyntymä. Minulla on aina ollut joku ihme ongelma ajan kanssa, en osaa käsittää sitä suorana linjana. Elämä on vähän niin kuin maalaus joka jatkuu miten jatkuu, ei reunasta toiseen vaan kerroksittain, limittäin, lomittain, ristiin ja rastiin.
Subscribe to:
Posts
(Atom)
Hieman erilainen "Book of Shadows"
Kelttirekonstruktionisti höpöttää kohtaamisistaan henkimaailman kanssa, myyteistä ja taruista, filosofiasta ja elämästään ylipäätään. Teksti on melko henkilökohtaista, mutta toivon että tästä saattaa olla vielä apua muillekin jonain päivänä.
Powered by Blogger.